17 nëntor: Ngjarje historike, politike dhe publike

• 749 g./ 13 Rebiul Evel 132 h.: Muslimanët i ishin besatuar Ebi Abbasit ibën Muhammedit dhe një muaj më vonë e quajtën el Sefah-huligan-bandit.
• 1099 g./ Muharrem 493 h.: Në këtë datë ka hyrë Berkija Rewek në Bagdad dhe e riktheu ligjëratën për të menjëherë në muajin tjetër në Sefer.
• 1156 g./ Sheval 551 h.: Në këtë datë muslimanët kanë zbuluar kontinentin e Australisë. 
• 1327 g./ Muharrem 728 h.: Nga kjo datë kanë filluar të dalin në treg monedhat e para osmane.
• 1809 g./ Britanikët sulmuan fortesën në Re’s el Khime, kjo ishte fushata e dytë britanike.
• 1869 g./ 12 Shaban 1286 h.: El Khadjevij Ismail, në qytetin Islamilije të Egjiptit, nën një prezencë festive madhështore në të cilën morën pjesë mbretër nga shumë shtete të botës, hapi zyrtarisht kanalin e Suezit. Kanali i cili lidhi oqeanin indian me detin mesdhe dhe kështu shkurtoi rrugën detare midis lindjes dhe perëndimit.
• 1930 g./ Këshilli i përgjithshëm britanez përjetoi një debat të ashpër rreth Palesttinës në lidhje me mënyrën e qeverisjes që do të ushtrojë mandatin e vet.
• 1958 g./ Shpërtheu Revolucioni në Sudan nën udhëheqjen e grupit të Ibrahim Abud-it.
• 1969 g./ Në Helsinki gjatë Luftës së Ftohtë, autoritet sovjetike dhe amerikane takohen në raundin e parë, me qëllim të gjenjnë zgjidhje për reduktimin e armëve nukleare.
• 1975 g./ Mbreti i Marokut Hasani i II-të organizoi demonstrata popullore në Sahranë Perëndimore me qëllim që të njihet nga brenda se ky territor i përket Marokut, pasi këtë të drejtë ia kishte njohur Drejtësia Ndërkombëtare.
• 1987 g./ Autoritetet izraelite lëshuan vendimin për dëbimin e thirrësit islamik Abdul Aziz el Oude nga Izraeli.
• 1998 g./ Në këtë datë përfundoi marrëveshja e konventës, në të cilën ishte vendosur për tërheqien e izraelitëve nga disa fusha të Difatul el Garbije (Bankës Perëndimore).
• 2010 g./ Mbreti i Arabisë Saudite, Abdullah bin Abdulaziz al Saud, është emëruar nga emiri Metab bin Abdullah bin Abdulaziz al Saud, ministër i shtetit dhe anëtar i kabinetit ministror dhe njëkohësisht edhe u vendos në krye të Gardës Kombëtare.

Autor: Muhamed JUSUFI

23754981_1748496968517270_7280989378640373150_n 24067830_1748496748517292_155865316802020939_n