21 janar: Ngjarje historike, politike dhe publike

• 782 g./ e hëne, Xhemad Thani 165 h.: Me urdhër të babait të vet Mehdiut, Rashidi me një ushtri të madhe shkoi në ujdhesat e Konstandinopojës. Atje zhvilloi disa beteja me bizantinët. Ai u kthye me disa fitoredhe me pasuri të majme.
• 830 g./ e shtunë, 4 Shaban, 204 h.: Në këtë datë ka ndërruar jetë Imam Muhammed bin Idris, i njohur me nofkën Shafiij.
• 858 g./ e xhuma, Sheval, 243 h.: Kah fundi i këtij viti el Mutevekili kaloi nëpër Sham, ndërsa i kishte lënë përshtypje të mëdha Damasku. Ai shfaqi dëshirën për të jetuar në të, dhe atrij ia realizuan këtë dëshirë duke ia ndërtuar një pallat në Biddarija. Ishte përfolur shumë që do të kthehej në Irak, dhe ai e mirëpriti rikthimin e tij.
• 972 g./ e diele, Rebiu Thani 361 h.: Në këtë datë, ushtria bizantine kishte hyrë në ujdhesën Raha, masakroi dhe nxuni rob civilë. Kjo ndodhi në vitin e trazirave në Bagdad.
• 1048 g./ Mbreti Ibrahim e pushtoi kështjellën e Kenkurit.
• 1094 g./ e shtunë, 15 Muharrem, 487 h.: Në këtë datë ka ndërruar jetë Muktedir Bil-Lah, kalifi i njëzet e shtatë i dinastisë abaside. Një ditë më herët ishte mbajtu një hutbe (ligjëratë) xhumaje për të shprehur begati për të në bagdad. Ai jetoi 83 vjet e 8-të muaj. Ai sundoi 19 vjet e 8-të muaj. Pas tij besa iu dha Mustensir Bil-lah Ebi Abas Ahmed.
• 1132 g./ e enjte, Rebiul Evel 526 h.: Në këtë datë është vra Hafidh Lid-dinil-Lah, dhe ministri tij Ebu Ali bin Efdal bin Bedr el Xhemal. Në dhomën e hafifit. Ai ishte i njohur me ligjëratat e tij të shkëlqyeshme, ai kishte gjithashtu zë të shkëlqyeshëm në leximin e Kur’anit dhe thirrjen e Ezanit të cilën ia shtoi edhe shprehjen Haj-ja alel hajril amel. Djemt e këty dy personaliteteve i zëvendësuan baballarët e tyre.
• 1151 g./ e diel, Sheval, 545 h.: Në këtë datë, Dhafir Biemril-Lah, shtypi monedha në Aleksandri.
• 1170 g./ e mërkurë, Xhemad Evel, 565 h.: Francezët e pushtojnë qytetin Dumjat në Egjipt.
• 1189 g./ Dy mbretërit, ai Anglisht Riçardi I-rë dhe ai francez Filipi II-të, filluan mobilizimin e ushtrive të tyre për t’i drejtuar ato drejt lindjes në kuadrin e kryqëzatë së tretë.
• 1208 g./ e hëne, Rexheb, 604 h.: Kalifi kishte dërguar Imam el Nasir Sheikh Shehabud-dini el Suhreverdiut të cilin e shoqëronte një tjetëra të dhe i cili do t’i shërbente mbretit të drejtë dhe fëmijëve të tij, në shenjë respekti për mbretin. Ai i mbajti një hutbe të xhumasë mbreti Adil nga libri Shahname. Më pas, ditën që po largohej nga Egjipti për në Bagdad, sheik Shihabud-dinit mbreti Adil ia dhuroi një shërbëtor atij për t’ia dërguar mbretit të tij Kamilit.
• 1284 g./ e xhuma, Dhul Kaade, 682 h.: Në këtë ditë është hedhur kurthemeli i universitetit el Xhemize, në rrugën Babe l Luk (Kajro). Universiteti ishte ndërtuar në kohën e emirit Sejfud-din el Sulhidan.
• 1793 g./ Në këtë datë është ekzekutuar mbreti Luis XVI-të nga rebelët francezë. Për ekzekutimin e tij përdorën giotinën.
• 1849 g./ 26 Sefer, 1265 h.: Ka vdekur juristi tunizian Muhammed bin Muhammed al-Shazli bin Ashur, i quajtur Hamda, vëllai i Sheikh Zajtun al-Tahir ibn Ashour.
• 1915 g./ është inaguruar hapja e zyrës së parë të postës kuvajtiane, në një shtëpi të besueshme britaneze.
• 1950 g./ 1 Rebiul Evel, 1369 h.: Në këtë date ka vdekur shkrimtari britanik George Orwell, shkrimtar cinik, i lindur në Indi më 1903 dhe mori pjesë në Luftën Civile Spanjolle, i njohur për romanet e tij “Animal Farm” Në vitin 1984, ” i cili qe përkthyer në arabisht.
Lëshimi i nautilus amerikane nautilus, nëndetësja e parë në histori për të filluar punën.
• 1965 g./ Kryeministri iranian Hassan Ali Mansur u vra nga 17-vjeçari Mohammad Bokharaei, një anëtar i Islamit Fadayan-e.
• 2012 g./ Dhoma e Përfaqësuesve të Jemenit, miratoi projekt-ligjin që i jep imunitet të plotë presidentit Ali Abdullah Saleh. Ky imunitet përfshinte edhe tek zyrtarët që punonin me të në institucionet civile, ushtarake e të sigurisë.
• 2014 g./ Një eksploziv shpërtheu në Bejrutin Jugor i cili kishte përqëllim të shkaktonte panik dhe të vriste civilë.

Autor: Muhamed JUSUFI

download mansour Stamp_Kuwait_1964_45f