28 dhjetor: Ngjarje hidrike, politike dhe publike

• 1836 g./ Themelimi i Australisë Jugore dhe Adelide.
• 1882 g./ Anglezët e mohojnë udhëheqësin egjiptian Ahmed Urabi në ishullin Serendib.
• 1903 g./ Në këtë datë hapet muzeut islamik në Kairo.
• 1908 g./ Një tërmet i lartë godet qytetin Mesine në Ishullin e Sicilisë në të cilin pësojnë 75000 banorë.
• 1947 g./ Një grup çifut sulmojnë “caffe grash” në qytetin e vjetër të Jeruzalemit, në të cilën vdiqën dhe u plagosën 17 palestinezë.
• 1948 g./ 26 Sefer 1368 h.: Në këtë datë është organizuar një atentat i suksesshëm ndaj kryeministrit egjiptian Mahmud Fehmi el Nakrashi.
• 1948 g./ Po në këtë datë është mbajtur një konferencë në Nablus në të cilën mbretit të ndjerë Abdullah al-Husein njihet mbret i ligjshëm i Palestinës dhe Lindjes së Jordanit.
• 1999 g./ në këtë datë bëhet zgjedhja e presidentit turkmen, Saparmmurad Nijazov president deri në vdekje.
• 2004 g./ Osama bin Laden shfaqet në një video në të cilën bën thirrje për bojkotin e zgjedhjeve në Irak.
• 2007 g./ Parlamenti i Nepalit sjell vendimin në të cilin anulohet sistemi monarkist dhe në vend të tij deklarohet Republika Demokratike e Nepalit.

Autor: Muhamed JUSUFI

26112334_1781806098519690_7354460688448744079_n 26114238_1781806175186349_4733059951628125732_n 26167316_1781805885186378_98346143334491610_n