3 shkurt: Ngjarje historike, politike dhe publike

• 930 g./ e mërkurë, Muharrem 318 h.: Në këtë datë është themeluar Sultanati i Erilit.
• 1061 g./ Sefer, 453 h.:Në këtë datë thuhet se ka pasur eklips të plotë të diellit. Pamja e qiellit ishte shumë e frikshme. Eklipsi ka zgjatur 4 orë, ishte një errësirë e plotë saqë janë parë yjet me sy.
• 1100 g./ Rebiu Thani, 494 h.: Emiri më i madh i Senxherit, Emir Bergashi, kishte mobilizuar një ushtri të madhe dhe kishte shkura në Ismailije për ta shuajtur një kryengritje të cilën e kishte shuar me sukses.
• 1331 g./ Xhemad Thani, 732 h.: Në Aleksandri ndërroi jetë Salih el Kudreh, Hoxhë jakur el habeshi Iskenderij el Shadhli. Ai i përkiste familjes së Ebi Abbasit el Mursi. Ai u varros në xhaminë e Ebi Abbasit në perëndim të saj.
• 1740 g./ Mbreti i Sicilisë, iu bëri thirrje hebrenjve të riktheheshin në vendin e tyre, të cilët ishin dëbuar në vitin 1493.
• 1815 g./ në këtë datë kujtohet ngritja e fabrikës së parë komerciale, për prodhimin e djathit në Zvicër.
• 1903 g./ Britanikët pushtuan qytetin Kanu, qytet në veri të Nigerisë. Që nga viti 1900, shumica e hapësirës jugor të Nigerisë ishte në kontrollin e britanikëve.
• 1950 g./ Policia britanike arrestoi shkencëtarin bërthamor Klaus Foks nën akuzën për spiunazh të programit nuklear britanik dhe amerikan i cili e kishte bërë për Bashkimin Sovjetik.
• 1969 g./ Jaser arafat morri kryesimin e Organizatës Çlirimtare të Palestinës, në takimin e Këshillit Kombëtar Palestinez në Kajro.
• 1969 g./ Po në këtë ditë, partia e krahut të djathtë të izraelit, organizoi një tubim rreth mureve të xhamisë së al-Aksa dhe pranë saj vendosi logon tempullit të tyre.
• 2012 g./ Ushtria siriane bëri një masakër në lagjen el Halidije dhe nëpër disa lagje përreth qytetit të Hums-it.
• 2016 Presidenti amerikan Barak Obama vizitoi xhaminë e tij të parë amerikane – Shoqëria Islamike e xhamisë Baltimore në Maryland.

Autor: Muhamed JUSUFI

F2221006-EC33-4ACA-AEBC-D24DE2918E30_w1023_r1_s indir Klaus_Fuchs_-_police_photograph