4 nëntor: Ndodhi në ditën e sotme

• 742 g,/ Muharrem 125 h.: Në këtë ditë shpërtheu ngatërresa e madhe në Marok midis Handhale i cili ishte shkarkuar nga posti i guvernatorit në Egjipt dhe Ukashe prej havarixhëve.
• 970 g./ Muharrem 360 h.: Në këtë ditë ishte goditur me thikë Kalifi, el MutiaLilah dhe nga kjo iu paralizuan ana e djathtë e trupit dhe iu vështirësua të folurit.
• 1911 g./ 12.11. 1329.: Në këtë ditë ishte nënshkruar traktari midis Gjermanisë dhe Francës me të cilin ishin zbutur konflikti permanet midis tyre. Marrëveshja kishte të bënte me intereat koloniale në Afrikë. Gjermania do të pranonte kolonizimin e franceze në Marok, me kushte nëse Franca do ta pranonte kolonizimin e gjermanisë në Kongo edhe pse francezët ishin të vendosur që herët në Kongo.
• 1922 g./ 14.03.1341 h.: Egjiptologu ose eksploruesi anglez Howard Carter zbulon kufomën e Tutankhamunit.
• 1931 g./ 22.06. 1350 h.: Trupat britanike në mënyrë të dhunshme shtypin kryengritjen muslimane në Kashmir.
• 1956 g./ 30.03. 1376.: Trupat ushtarake të Aleanca Trepalëshe (Angli, Francë, Izrael) arrijnë në Kanalin e Suezit.
• 1956 g./ 30.03. 1376.:Po në këtë ditë trupat sovjetike të përbëra nga 250 mijë ushtarë dhe një mijë tanke futen në Hungari me qëllim për të shtypur revoltën e udhëhequr nga Imre Naxh, i cili kishte deklaruar neutralitetin e vendit të tij dhe tërheqjen e Hungarisë nga Pakti i Varshavës.
• 1978 g./ 3.12.1398.: Shpërthejnë demonstarat studentore në Iran kundër mbretit Muhamed Riza Pahllavi. Protestën arrtiën ta shuajë vetëm goditja me tankse.
• 1979 g./ 13.12. 1399.: Po në këtë ditë pas një viti, studentët iranianë kishin marrë pengj 66 nëpunës të ambasadës amerikane në Teheran, dhe që këtu filloi kriza e njohur “Kriza Amerikane e Pengjeve”Pengjët u mbajtën 444 ditë, ndërsa kërkesa e studentëve ishte dorëzimi i Shahut, Muhammed Riza Pahlavi, i cili po trajtohej në një spital të Nju Jorkut.
• 1979 g./ 13.12. 1399.: Po në këtë ditë, çmimi i naftës në bursë u ngrit në 30 $ për fuqi. Më parë çmimi i naftës ishte 12-15 $ për fuqi.
• 1986 g./ 1.03.1407.: Çështja e Iranit / e njohur me emrin “Kontra”, filloi me një raport në gazetën libaneze Al-Sharaa rreth SHBA-së të cilët do t’i dorëzonin Iranit një dërgesë të armëve në këmbim me lirimin e pengjeve amerikane që mbaheshin në Liban.
• 1995 g./ 10.06.1416.: Atentati i një ekstremisti çifut Igal Amir vret kryeministrin izraelit, Jitzhak Rabin.
• 2015 g./ 21. 01. 1437.: Gjykata penale e Gjizës (Kajro) vendosi për të rigjykuar 5 “terroristët”të cilët akuzoheshin për “Rastin në Rrugën e Sudanit”gjatë protestave të përgjithshme që ishin zhvilluar në kujtim të Revolucionit të 25 Janarit të viti 2015. Më 4 nëntor 2015, të akuzuarin Muhamed El Sejid Abdus Selam dënoi me 16 vjet, ndërsa të tjerët në mungesë nga 10 vjet.

Autor: Muhamed JUSUFI

 

23167814_1723434737690160_8472575856394980049_n 23172759_1723434097690224_2715144325818497967_n